Değerli Mükellefimiz,
Son zamanlarda Gelir idaresi ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından alınan kararlar ile bizlere ve sizlere karşılığı cezai şartlara bağlı AĞIR YÜKLER VE SORUMLULUKLAR getirilmiştir. Bu Bağlamda;

Vergisel Konular;

1- Sahte ve yanıltıcı belge ile mücadelede yapılan çalışmalarda Alım ve Satım yapan (olmayan bir ticareti veya hizmeti varmış gibi gösteren) mükelleflerin kontrolü ve incelemesi kapsamında cezaların hapis cezası ile sonuçlandığının altını çizerek bu hususlara dahil olmamanızı, Fatura veya fatura yerine geçen belgelerde Müşavirliğimiz tarafından tespit edilen (yanıltıcı belge) fatura olduğunda işleme alınmayacağı tarafınıza beyan olunur.
2- 2020 yılı itibari ile firmanız ile ilgili alınan ve yapılan ödemelerde firma hesabını seçmeniz önem arz etmektedir, (Bu hesaplardan şahsi işlemlerin yapılmaması gerekiyor.)
3- 7.000 TL üzeri tahsilat ve ödemelerin banka finans kuruluşları ve ptt aracılığıyla yapılması zorunludur.
4- Yine yeni dönemde aynı gün içerisinde alınan ve düzenlenen fatura sınırı (vergiler dahil) 5.000 TL yi geçmesi durumunda Kağıt fatura YOK hükmünde sayılacak ve E-Fatura düzenlenmesi gerekecektir. (Tarafınıza şifre ve kullanıcı adı tahsis edilecek ve faturaları Gelir idaresi sitesinden düzenlemeniz gerekecek.) 5.000 TL altında ki faturalar Kağıt fatura düzenlenmeye devam edilecektir.
5- a E-Fatura sınırı 5 milyon üzeri ciro yapan firmalar fakat borçlu mükellefler için bu sınıra ulaşması beklenmeyecektir.
6- Vergi incelemelerinde yapılan kontrollerde firmalarınız için yapmış olduğunuz alımlarda kullanılan belgelerin Fatura olması ve alınan fişlerin KDV sinin indirim konusu yapılmayacağı üzerinde durulmaktadır. Alımlarınızı Adınıza düzenlenmiş Fatura ile yapmanız gerektiği vurgulanmıştır.
7- Tarafınıza Mail yolu ile veya elden aldığınız faturaların tarafımıza ulaştırılması önem arz etmektedir. Geç gelen veya bildirilmeyen faturalarda Kademeli olarak 2.300,00 TL (2020 yılı için) ye kadar usulsüzlük cezası sistemden otomatik olarak tarafınıza düzenlenecektir. Müşavirlik ofisimize ulaşmayan faturalar bizim sorumluluğumuzda olmayacaktır.
8- Kademeli olarak tüm firmaların E-Dönüşüm kapsamına alınması esas olduğu göz önüne alınarak firmanız içerisinde alt yapının oluşturulması için 2020 yılı fırsat yılıdır. Maalesef E-Dönüşümde sizler ile ilgili yaptığımız işlerde ki süreci Elektronik olarak bizlerde yeni maliyetlere katlanıyoruz. Tarafınıza bunlarla ilgili ayrıca bilgilendirme yapılacaktır.
9- İşyeri kiralarının Banka hesaplarınızdan yapılmasının zorunluğu olduğu unutulmamalıdır,

SSK Konuları;

1- 2020 yılında SSK incelemelerini arttıracak olup; sigortasız çalıştırılan işçiler ve Çalışma izni olmayan yabancı uyruklu işçi için cezaları arttıracağını belirtmiştir. Ek olarak artık çalışanlar başladığı işyerini SSK mobil uygulamasından kendisi bildirebilecektir. İşyerinin bu bildirimi yapmaması durumunda cezai işlem ile karşılaşacaktır. Yine buna ek olarak işten çıkarılan işçinin de Telefonuna SMS ile bilgilendirme işlemi bu ay itibari ile başlamıştır.
2- Çalıştırılan personellerin Özlük dosyaları ve Yıllık izin defteri gibi hususlarda dikkat edilmesi gerekiyor.(Özlük dosyası düzenlememe cezası, her işçi için 2.810,76-TL(2020 Yılı))
3- Fazla Mesai yapan çalışanlarınızın tarafımıza bildirilmesi ve bunun bordroda gösterilmesi de önemli konular arasında yer almaktadır. Ayrıca Sizlere gönderdiğimiz Bordroları Personellerinize imzalatmayı (Ad Soyad - İmza) unutmayınız.
4- Firma çalışanlarının maaşlarının Banka hesapları üzerinden ödenmesi ve ödenmeyen her personel için aylık 289,68 TL (2020 yılı için )cezai işlem ile karşılaşabilirsiniz.
5- Personellerinize ücretli veya ücretsiz izin kullandırırken izin formlarını imzalı olarak alarak özlük dosyalarına koymanız ve bir kopyalarını tarafımıza ulaştırmanız gerekmektedir.Bu formları almayı ihmal ettiğinizde personel izinliyken herhangi bir kazaya maruz kalması durumunda iş kazası olarak sayılabilir.
6- 2019 yılı için 5 ve üzeri personeli olanlar 2020 yılında BES’e tabi olacaklardır.Bu şartı sağlayanlar ile ayrıca iletişime geçilecektir.

Kaynak:SMMM Nihal Bilada